G365 Marketingbureau

De voordelen van CRM Marketing en de impact op SEO

 

CRM marketing is een krachtige strategie die bedrijven helpt om hun klantrelaties te optimaliseren en tegelijkertijd hun SEO-prestaties te verbeteren. In dit artikel bespreken we wat CRM marketing is, de voordelen ervan en hoe het kan bijdragen aan een betere vindbaarheid in Google.

Belangrijkste Inzichten

 • CRM marketing richt zich op het optimaliseren van klantrelaties.
 • Het gebruik van CRM-software kan de klantenservice en marketingcampagnes verbeteren.
 • Een goed CRM-systeem kan bijdragen aan betere SEO-resultaten.

Wat is CRM Marketing?

CRM staat voor Customer Relationship Management, wat in het Nederlands klantrelatiebeheer betekent. Bij CRM marketing staat de klant centraal in je marketingstrategie. Het doel is om de relatie met bestaande klanten te onderhouden en te optimaliseren. Dit wordt bereikt door nauwe samenwerking tussen marketing, sales, after sales en klantenservice.

De voordelen van CRM Marketing

CRM marketing biedt tal van voordelen voor bedrijven. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Klantrelatiebeheer: Een CRM helpt bij het beheren en verbeteren van relaties met klanten, wat kan leiden tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit.
 • Verbeterde klantenservice: Door een volledig beeld van de klantinteracties te hebben, kan CRM helpen bij het bieden van betere en meer gepersonaliseerde klantenservice.
 • Gerichte marketingcampagnes: CRM biedt waardevolle inzichten in klantvoorkeuren en gedrag, waardoor bedrijven gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes kunnen uitvoeren.
 • Verhoogde verkoopproductiviteit: CRM kan helpen bij het stroomlijnen van verkoopprocessen en het verhogen van de productiviteit van het verkoopteam.
 • Betere interne communicatie en samenwerking: CRM kan helpen bij het verbeteren van de interne communicatie en samenwerking door een centrale plek te bieden waar teamleden klantinformatie kunnen delen en bijwerken.
 • Data-analyse en rapportage: CRM-tools bieden uitgebreide data-analyse en rapportagemogelijkheden, waardoor bedrijven waardevolle inzichten kunnen krijgen in hun prestaties en beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
 • Automatisering van marketingtaken: Veel CRM-tools bieden automatisering van routinetaken zoals e-mailmarketing, wat tijd en inspanning kan besparen.
 • Verbeterde uptake en conversie: Door een beter begrip van klantbehoeften en gedrag, kan CRM helpen bij het verbeteren van de opname van producten en diensten en het verhogen van de conversieratio’s.
 • Beter inzicht in klantgedrag en -voorkeuren: CRM kan waardevolle inzichten bieden in klantgedrag en -voorkeuren, wat kan helpen bij het maken van betere marketing- en productbeslissingen.

CRM Marketing en SEO

Een goed klantrelatiebeheer systeem kan bedrijven helpen om gebruik te maken van de informatie die ze over de klant hebben. Vooral op het gebied van het gedrag van consumenten kunnen bedrijven steeds meer profiteren van CRM-software. Dit noemt men ook wel Social Customer Relation Management (SCRM). Je verbindt hierbij het CRM-proces aan een social media site zoals Facebook of Twitter. Steeds vaker worden CRM-systemen, sociale media en SEO met elkaar geïntegreerd.

Een goede klantrelatie zorgt er meestal ook voor dat klanten bij je terugkeren en opnieuw een aankoop bij jou doen. Ook zal de klant zich sneller positief over jouw bedrijf uitlaten. Inmiddels weten we wel dat de relevantie van jouw site hierdoor toeneemt, wat weer direct van invloed is op de SEO van jouw website.

Wat is een SCRM

SCRM (Social Customer Relationship Management) is een uitbreiding van traditioneel CRM waarbij sociale media worden geïntegreerd in het klantrelatiebeheerproces. SCRM combineert CRM-functies met gegevens en interacties van sociale media platforms zoals Facebook en Twitter. Dit stelt bedrijven in staat om een breder en dieper inzicht te krijgen in klantgedrag en -voorkeuren door gebruik te maken van sociale media interacties, waardoor ze beter kunnen inspelen op de behoeften en verwachtingen van hun klanten.

Voorbeelden van CRM en SCRM systemen

Hier zijn enkele populaire CRM-systemen (Customer Relationship Management) en SCRM (Social Customer Relationship Management) die bedrijven helpen bij het beheren en optimaliseren van hun klantrelaties:

Salesforce Social Studio:

Salesforce Social Studio is een uitgebreide oplossing die bedrijven helpt om sociale media te monitoren, te publiceren en te analyseren. Het integreert naadloos met Salesforce CRM om een volledig beeld van klantinteracties te bieden.

HubSpot:

HubSpot biedt een geïntegreerde CRM-oplossing met sterke sociale media functies. Het stelt bedrijven in staat om sociale media berichten te plannen, te monitoren en te analyseren, en deze gegevens te koppelen aan klantprofielen in het CRM-systeem.

Zoho CRM:

Zoho CRM biedt een Social CRM-module waarmee bedrijven sociale media interacties kunnen volgen en beheren. Het helpt om sociale media gegevens te integreren met klantprofielen en biedt tools voor sociale media monitoring en engagement.

Sprout Social:

Sprout Social is een social media management tool die ook CRM-functionaliteiten biedt. Het helpt bedrijven om klantinteracties via sociale media te beheren en biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden.

Pipedrive:

Pipedrive is een visueel en gebruiksvriendelijk CRM-systeem dat zich richt op sales management. Het helpt verkoopteams om hun pijplijn te beheren en de voortgang van deals te volgen.

Nimble:

Nimble is een SCRM-systeem dat sociale media gegevens integreert met traditionele CRM-functionaliteiten. Het helpt bedrijven om klantinformatie te verzamelen van verschillende sociale media platforms en deze te gebruiken voor gerichte marketing en klantenservice.

Hootsuite:

Hootsuite is een populaire social media management tool die ook CRM-functionaliteiten biedt. Het stelt bedrijven in staat om sociale media interacties te beheren, te monitoren en te analyseren, en deze gegevens te koppelen aan klantprofielen.

Zendesk Sunshine:

Zendesk Sunshine is een CRM-platform dat sociale media gegevens integreert om een volledig beeld van klantinteracties te bieden. Het helpt bedrijven om klantvragen via sociale media te beheren en te analyseren.

Microsoft Dynamics 365:

Microsoft Dynamics 365 biedt een geïntegreerde CRM-oplossing met sterke sociale media functies. Het helpt bedrijven om klantinteracties via sociale media te beheren en te analyseren, en deze gegevens te koppelen aan klantprofielen.

Oracle Social Cloud:

Oracle Social Cloud biedt een uitgebreide oplossing voor social media management en CRM. Het helpt bedrijven om sociale media interacties te beheren, te monitoren en te analyseren, en deze gegevens te integreren met klantprofielen in het CRM-systeem.

SAP Customer Experience (SAP CX):

SAP CX, voorheen bekend als SAP C/4HANA, biedt een uitgebreide set CRM-oplossingen voor sales, service, marketing en commerce. Het is geschikt voor grote bedrijven en integreert goed met andere SAP-producten.

Copper:

Copper is een CRM-systeem dat speciaal is ontworpen voor integratie met Google Workspace (voorheen G Suite). Het is gebruiksvriendelijk en ideaal voor kleine tot middelgrote bedrijven die al gebruikmaken van Google-producten.

Keap (voorheen Infusionsoft):

Keap biedt een CRM-oplossing die gericht is op kleine bedrijven en zelfstandigen. Het combineert CRM-functionaliteiten met marketingautomatisering en e-commerce tools.

Deze SCRM-systemen helpen bedrijven om een holistisch beeld van hun klanten te krijgen door traditionele CRM-functies te combineren met sociale media gegevens, wat leidt tot betere klantrelaties en gerichte marketingstrategieën.

Data-analyse en rapportage:

CRM-systemen bieden uitgebreide data-analyse en rapportagemogelijkheden. Door regelmatig SEO-prestaties te monitoren en te analyseren, kunnen bedrijven hun strategieën aanpassen en optimaliseren voor betere resultaten.

Content distributie:

SCRM-systemen maken het eenvoudiger om content te delen en te promoten via verschillende sociale media kanalen. Dit vergroot de zichtbaarheid van de content en kan leiden tot meer shares en engagement, wat weer bijdraagt aan betere SEO.

 

Meer uit SEO halen?

Wil je meer weten over hoe je SEO kunt verbeteren? Bekijk dan deze artikelen:

Veelgestelde Vragen

 • Wat is het verschil tussen CRM en SCRM? – CRM richt zich op klantrelatiebeheer, terwijl SCRM dit proces integreert met sociale media.
 • Hoe kan CRM helpen bij het verbeteren van mijn SEO? – Door betere klantrelaties en meer gerichte marketingcampagnes kan CRM bijdragen aan een hogere relevantie en betere SEO-resultaten.
 • Welke CRM-software is het beste voor mijn bedrijf? – Dit hangt af van je specifieke behoeften en budget. Populaire opties zijn Salesforce, SAP, Oracle, Netsuite en Nimble.
 • Hoe kan ik beginnen met CRM marketing? – Begin met het kiezen van een geschikt CRM-systeem en zorg ervoor dat alle relevante afdelingen binnen je bedrijf samenwerken.
 • Wat zijn de belangrijkste voordelen van CRM marketing? – Enkele van de belangrijkste voordelen zijn verbeterde klantrelaties, betere klantenservice, gerichte marketingcampagnes en verhoogde verkoopproductiviteit.

Conclusie

Het centraal stellen van de klantrelatie in je marketingstrategie is een verstandige keuze. Het gaat niet alleen om het binnenhalen van nieuwe klanten, maar ook om het onderhouden en optimaliseren van de relatie met bestaande klanten. Door het gebruik van CRM-software kun je waardevolle inzichten verkrijgen en je marketinginspanningen beter afstemmen op de behoeften van je klanten. Dit zal niet alleen leiden tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit, maar ook tot betere SEO-resultaten.

Wil je meer leren over SEO en hoe je dit kunt verbeteren? Bezoek dan de Beginner’s Guide to SEO van Moz of de SEO Starter Guide van Google.

Ga vandaag nog aan de slag met SEO en CRM marketing om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen!

 

CRM marketing
crm marketing

Inhoud

Lees ook een van deze marketing artikelen:

G365 Marketing deelt gratis tips over marketing en communicatie. Blijf op de hoogte en bezoek regelmatig onze marketingblog.