G365 Marketingbureau

Hoger in Google komen en blijven met 9 duidelijke stappen

 

Hoe kom je hoger in Google?

Wil je weten hoe je jouw website hoger in Google kunt laten ranken? Het geheim ligt in het begrijpen van de complexe wereld van zoekmachineoptimalisatie. Door strategische keywords te gebruiken, boeiende content te creëren en backlinks op te bouwen, kun je jouw online zichtbaarheid vergroten. Maar hoger komen in Google is geen eenvoudige taak – het vereist toewijding, consistentie en kennis van de laatste algoritme-updates. Ontdek in dit artikel handige tips en voorbeelden om jouw website naar de top van de zoekresultaten te brengen.

hoger in google komen en blijven

Belang van SEO begrijpen

Basis van on-page SEO

Het identificeren van belangrijke zoekwoorden voor jouw website is de basis voor een goede vindbaarheid online. Door relevante zoektermen te gebruiken, vergroot je de kans dat jouw website hoger in Google komt.

Het optimaliseren van meta tags zoals title tags en meta descriptions verbetert de zichtbaarheid van jouw website in zoekresultaten. Dit zijn de eerste dingen die een gebruiker ziet wanneer ze naar informatie zoeken.

Een goede interne linkstructuur op je website helpt zoekmachines om de inhoud beter te begrijpen en te indexeren. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor potentiële bezoekers om relevante informatie te vinden.

Off-page SEO verklaard

Het werken aan het verkrijgen van kwalitatieve backlinks naar jouw website is onmisbaar voor een sterke SEO-strategie. Backlinks fungeren als aanbevelingen van andere websites, waardoor zoekmachines de waarde van jouw site hoger inschatten.

Door ook gebruik te maken van social media kanalen kun je niet alleen je online aanwezigheid vergroten, maar ook meer verkeer naar je website leiden. Het delen van waardevolle content kan leiden tot meer betrokkenheid en interactie met je doelgroep. Delen helpt!

Het monitoren en reageren op online reviews en vermeldingen van jouw merk is belangrijk voor reputatiemanagement. Positieve reviews en vermeldingen kunnen het vertrouwen in jouw merk vergroten, terwijl negatieve feedback aangepakt moet worden om schade te beperken.

Overweeg om te gaan “gastbloggen” als een strategie om je off-page SEO te versterken. Door artikelen te schrijven voor andere websites in jouw niche, kun je niet alleen je expertise tonen, maar ook waardevolle backlinks naar jouw eigen site verkrijgen. Gastbloggen helpt bij het bereiken van een breder publiek en het opbouwen van relaties met andere professionals in jouw industrie.

Stap 1: Zoekwoorden onderzoek

Juiste zoekwoorden kiezen

Een grondig zoekwoordenonderzoek is de start om relevante zoekwoorden te identificeren voor je website. Maak gebruik van tools zoals de Google Zoekwoordplanner om het zoekvolume en de concurrentie van verschillende zoekwoorden te analyseren. Door deze gegevens te bestuderen, kun je de meest effectieve zoekwoorden selecteren voor jouw content. Focus vooral op long tail zoekwoorden, omdat deze specifieker zijn en minder concurrentie hebben.

Andere SEO-programma´s die je zou kunnen gebruiken zijn SEMrush of AHrefs.

Gerelateerde zoekwoorden vinden

Om je content nog relevanter te maken, is het belangrijk om ook gerelateerde zoektermen te implementeren. Gebruik hiervoor verschillende zoekwoordonderzoekstools om deze termen te ontdekken. Door gerelateerde zoekwoorden in je content te verwerken, vergroot je de kans dat jouw website wordt gevonden door gebruikers die naar verwante onderwerpen zoeken. Zorg ervoor dat je de zoekintentie achter deze gerelateerde zoekwoorden begrijpt, zodat je effectieve en waardevolle content kunt creëren.

Om deze taak goed uit te kunnen voeren maak je ook weer gebruik van SEO-programma´s of een handige website zoals Answer the public.

Long tail zoekwoorden gebruiken

Richt je bij het optimaliseren van je website vooral op long tail zoekwoorden, omdat deze vaak leiden tot meer specifieke en betrokken bezoekers. Door content te creëren die aansluit bij de specifieke behoeften en vragen van gebruikers, vergroot je de kans op een hogere positie in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je pagina’s geoptimaliseerd zijn voor deze long tail zoekwoorden, zodat je niet alleen meer verkeer naar je site trekt, maar ook de kans op conversies vergroot.

Wat zijn long tail zoekwoorden?

Long tail zoekwoorden zijn specifieke zoektermen die uit meerdere woorden bestaan en vaak minder concurrentie hebben dan algemene zoektermen. Deze zoekwoorden richten zich op een specifieke niche of doelgroep, waardoor ze gericht verkeer naar een website kunnen trekken. Door long tail zoekwoorden te gebruiken, kunnen bedrijven hun online zichtbaarheid vergroten en potentiële klanten aantrekken die op zoek zijn naar specifieke informatie of producten. Het is belangrijk om deze zoekwoorden strategisch te gebruiken in SEO en contentmarketing om de juiste doelgroep te bereiken en de kans op conversies te vergroten.

Stap 2: Zoekintentie analyseren

SERP doorgronden

Analyseer de zoekresultatenpagina om inzicht te krijgen in de concurrentie. Bekijk welke soort content goed presteert en pas je strategie hierop aan. Identificeer kansen om je content te verbeteren en hoger te ranken.

 • Neem de tijd om de SERP grondig te bestuderen.

 • Let op welke websites bovenaan staan en wat voor soort inhoud ze bieden.

 • Kijk naar de gebruikte zoekwoorden en hoe ze geïmplementeerd zijn in de titels en metabeschrijvingen.

Zorg ervoor dat je begrijpt wat gebruikers verwachten wanneer ze een specifiek zoekwoord invoeren. Door de zoekintentie te begrijpen, kun je beter inspelen op hun behoeften en verwachtingen. Dit zal niet alleen helpen bij het verhogen van je ranking, maar ook bij het vergroten van de relevantie van je content.

Een diepgaande analyse van de SERP kan ook onthullen welke soort resultaten Google als relevant beschouwt voor een bepaalde zoekterm. Dit inzicht stelt je in staat om je eigen contentstrategie aan te passen en je focus te leggen op het creëren van waardevolle en relevante inhoud die aansluit bij de intenties van de gebruikers.

Door regelmatig de SERP door te nemen, kun je trends identificeren en anticiperen op veranderingen in het zoeklandschap. Dit stelt je in staat om proactief aanpassingen aan te brengen in je SEO-strategie en concurrentie voor te blijven. Blijf alert op nieuwe kansen en optimalisatiemogelijkheden om je positie in Google continu te verbeteren.

Wat is SERP?

SERP staat voor Search Engine Results Page, wat in het Nederlands zoekmachine resultatenpagina betekent. Het is de pagina die je te zien krijgt nadat je een zoekopdracht hebt ingevoerd in een zoekmachine zoals Google. Op deze pagina worden de organische zoekresultaten en eventuele betaalde advertenties weergegeven. Het doel van SEO (Search Engine Optimization) is om zo hoog mogelijk te ranken in de SERP, zodat jouw website beter zichtbaar is voor potentiële bezoekers. Het is dus belangrijk om de inhoud van je website te optimaliseren om een goede positie in de SERP te behalen.

Stap 3: Content creatie

Unieke content ontwikkelen

Creëer originele en waardevolle content die aansluit bij de zoekintentie. Het is essentieel om unieke inhoud te produceren die relevant is voor de zoekopdrachten van gebruikers. Door unieke en waardevolle informatie te bieden, vergroot je de kans op een hogere positie in de zoekresultaten.

 • Zorg ervoor dat je inhoud antwoorden biedt op specifieke vragen die mensen hebben.

 • Gebruik keywords op een natuurlijke manier in je tekst om de relevantie voor zoekmachines te verhogen.

 • Maak gebruik van verschillende soorten content, zoals blogposts, video’s of infographics, om diverse doelgroepen aan te spreken.

Zorg voor een goede balans tussen tekst, afbeeldingen en multimedia. Een evenwichtige mix van tekst, afbeeldingen en multimedia is cruciaal voor het aantrekken en vasthouden van bezoekers op je website. Afbeeldingen en video’s kunnen helpen om complexe informatie op een visueel aantrekkelijke manier over te brengen.

 • Voeg relevante afbeeldingen toe die de tekst ondersteunen en verduidelijken.

 • Maak gebruik van video’s om stapsgewijze instructies of productdemonstraties te tonen.

 • Zorg ervoor dat alle media-elementen geoptimaliseerd zijn voor snelheid en compatibiliteit met verschillende apparaten.

Optimaliseer je content voor zowel zoekmachines als gebruikers. Het is belangrijk om je content niet alleen te richten op het bevredigen van de algoritmen van zoekmachines, maar ook op het bieden van waarde aan je publiek. Een goede gebruikerservaring kan leiden tot meer betrokkenheid en terugkerende bezoekers.

 • Maak gebruik van duidelijke koppen en subkoppen om de leesbaarheid te verbeteren.

 • Houd rekening met meta-tags, alt-teksten en interne links voor een betere indexering door zoekmachines.

 • Test regelmatig de prestaties van je content en pas deze aan op basis van feedback en analyses.

Stap 4: Website optimalisatie

Mobile first strategie

Een belangrijke stap in het optimaliseren van je website is ervoor zorgen dat deze goed werkt op mobiele apparaten. Test de gebruikerservaring op mobiel en pas aan waar nodig. Richt je op snelle laadtijden en een responsief design om mobiele bezoekers tevreden te stellen.

Veilige website waarborgen

Om een veilige online omgeving te bieden, is het zaak om een SSL-certificaat te implementeren. Dit garandeert een veilige verbinding voor gebruikers. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren om je website te beschermen tegen malware en hacks. Verbeter de algehele beveiliging om zowel het vertrouwen van gebruikers als zoekmachines te vergroten.

Meta tags aanpassen

Een vaak vergeten onderdeel van website optimalisatie is, het aanpassen van meta tags. Optimaliseer de title tags en meta descriptions voor elke pagina om de vindbaarheid te vergroten. Gebruik relevante zoekwoorden en overtuigende copy om de Click-Through Rate (CTR) te verhogen. Zorg ervoor dat de lengte van je meta tags binnen de aanbevolen limieten blijft voor optimale weergave.

Meta tags wat zijn dit?

Meta tags zijn stukjes code die in de HTML van een webpagina worden geplaatst om zoekmachines en andere online tools informatie te geven over de inhoud van de pagina. Ze bevatten metadata zoals de paginatitel, beschrijving, trefwoorden en andere relevante informatie. Meta tags spelen een belangrijke rol bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat ze zoekmachines helpen begrijpen waar een pagina over gaat en hoe deze moet worden weergegeven in de zoekresultaten. Het correct gebruik van meta tags kan de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website verbeteren.

Linkstructuur verbeteren

Een goede linkstructuur draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid van je website. Creëer een duidelijke interne linkstructuur die logisch is opgebouwd. Maak gebruik van anchor teksten die relevant zijn voor de doelpagina, dit helpt zoekmachines beter begrijpen waar de pagina over gaat. Optimaliseer de linkstructuur met zowel gebruikers als zoekmachines in gedachten.

Wat zijn anchor teksten?

Anchor teksten zijn de klikbare woorden of zinnen in een hyperlink. Ze worden gebruikt om de inhoud van de gelinkte pagina te beschrijven of om de gebruiker aan te moedigen om door te klikken. Het is belangrijk om relevante en duidelijke anchor teksten te gebruiken, omdat ze niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar ook helpen bij zoekmachineoptimalisatie. Door strategisch gebruik te maken van anchor teksten kunnen websites beter worden gevonden en kunnen gebruikers gemakkelijker door de inhoud navigeren.

Stap 5. Verdere SEO optimalisatie

Externe links van betrouwbare websites zijn belangrijk voor een goede SEO-strategie. Zorg ervoor dat je kwalitatieve externe links verkrijgt om je website hoger te laten ranken. Monitor regelmatig de impact van deze externe links op je SEO-prestaties om te zien welke links het meest effectief zijn. Door waardevolle content te delen, bouw je een natuurlijk linkprofiel op dat zoekmachines waarderen.

 • Voordelen:

  • Verhoogde autoriteit en geloofwaardigheid

  • Verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten

 • Nadelen:

  • Risico op schadelijke of spammy links wanneer je dit zelf probeert te doen zonder ervaring

  • Tijd en moeite nodig om kwalitatieve links te verkrijgen

Pagespeed verbeteren

Om de pagespeed van je website te verbeteren, is het essentieel om afbeeldingen en CSS-bestanden te optimaliseren. Dit verkleint de bestandsgrootte en zorgt voor snellere laadtijden. Maak gebruik van caching en compressie technieken om de pagespeed verder te verhogen. Regelmatig testen van de pagespeed is belangrijk om eventuele knelpunten te identificeren en aan te pakken voor een optimale gebruikerservaring.

 1. Optimaliseer afbeeldingen door:

  • Comprimeren zonder kwaliteitsverlies

  • Gebruik maken van juiste bestandsformaten zoals JPEG of PNG

  • WebP: dit is een modern bestandsformaat ontwikkeld door Google dat zowel lossy als lossless compressie ondersteunt. WebP-bestanden zijn vaak kleiner dan JPEG en PNG, wat resulteert in snellere laadtijden zonder kwaliteitsverlies.

  • GIF: dit formaat is geschikt voor eenvoudige animaties en afbeeldingen met een beperkt aantal kleuren. GIF-bestanden ondersteunen transparantie, maar zijn meestal groter dan WebP en niet ideaal voor foto’s.

  • AVIF: een relatief nieuw bestandsformaat dat superieure compressie biedt en zowel lossy als lossless compressie ondersteunt. AVIF-bestanden kunnen aanzienlijk kleiner zijn dan JPEG en WebP, met behoud van hoge beeldkwaliteit.

 2. Maak gebruik van caching door:

  • Inzetten van browser caching voor herhaalde bezoeken: Dit zorgt ervoor dat statische bronnen zoals afbeeldingen, CSS-bestanden en JavaScript-bestanden in de cache van de browser van de gebruiker worden opgeslagen. Bij herhaalde bezoeken hoeft de browser deze bestanden niet opnieuw te downloaden, wat resulteert in snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring.

  • Server-side caching instellen voor snellere response tijden: dit houdt in dat dynamische pagina’s en inhoud op de server worden opgeslagen, zodat ze sneller kunnen worden geleverd aan gebruikers zonder dat de server elke keer opnieuw de pagina hoeft te genereren. Dit vermindert de belasting van de server en verbetert de prestaties van de website.

  • Gebruik maken van Content Delivery Networks (CDN’s): een CDN verspreidt de inhoud van je website over meerdere geografisch verspreide servers. Dit zorgt ervoor dat gebruikers de inhoud van een server krijgen die fysiek dichter bij hen staat, wat de laadtijden aanzienlijk kan verkorten.

  • Gebruik maken van Opcode Caching: Dit type caching slaat de gecompileerde opcodes van PHP-scripts op, zodat ze niet opnieuw hoeven te worden gecompileerd bij elke aanvraag. Dit kan de verwerkingstijd van PHP-scripts aanzienlijk verkorten.

 3. Test regelmatig de pagespeed met tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix.

 4. Optimaliseer waar nodig door het verminderen van server response tijd, minimaliseren van HTTP requests, en elimineren van render-blocking resources.

Stap 6. SEO problemen identificeren

Meta tag issues oplossen

Meta tags zijn essentieel voor een goede SEO. Identificeer en corrigeer problemen zoals duplicatie. Zorg ervoor dat elke pagina unieke meta tags heeft. Gebruik tools zoals Screaming Frog voor snelle detectie.

Een van de meest voorkomende problemen met meta tags is duplicatie. Dit kan de zoekmachine in verwarring brengen en de ranking van je website negatief beïnvloeden. Door elk van je pagina’s unieke en relevante meta tags te geven, verbeter je de zichtbaarheid op Google.

Screaming Frog is een handige tool die je kan helpen bij het opsporen van eventuele meta tag issues. Het scant je website en geeft gedetailleerde rapporten over dubbele meta descriptions, ontbrekende titeltags en andere problemen die aangepakt moeten worden. Het programma is gratis tot een scan van 500 url´s.

Gebroken links kunnen schadelijk zijn voor je SEO-inspanningen. Controleer regelmatig op dode links en los ze onmiddellijk op. Met tools zoals Google Search Console kan je eenvoudig gebroken links identificeren en actie ondernemen.

Wanneer gebruikers op een gebroken link stuiten, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en zelfs tot het verlaten van de website. Het is daarom cruciaal om deze links snel te repareren of door te verwijzen naar relevante pagina’s.

Redirects spelen hierbij een belangrijke rol. Door gebroken links om te leiden naar andere relevante pagina’s, behoud je niet alleen de gebruikers op je site, maar geef je ook aan zoekmachines aan dat jouw site betrouwbaar en up-to-date is.

Linkbuilding is een onderdeel van elke succesvolle SEO-strategie. Nog niet veel bedrijven passen deze strategie juist toe. Backlinks zijn externe links die naar jouw website verwijzen en dienen als aanbevelingen van andere sites. Deze links dragen bij aan de autoriteit en geloofwaardigheid van je website in de ogen van zoekmachines zoals Google.

Linkbuilding strategieën

 • Een effectieve linkbuilding strategie draait om het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van relevante websites.

 • Werk samen met influencers en autoriteiten binnen jouw niche om waardevolle backlinks te verkrijgen.

 • Monitor regelmatig de groei van je linkprofiel en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

 • Maak gebruik van een linkbuidling specialist van G365 Marketing!

 • Het kopen van links kan snel resultaten opleveren, maar brengt ook risico’s met zich mee, zoals straffen van zoekmachines.

 • Richt je in plaats daarvan op het creëren van hoogwaardige content die natuurlijke backlinks aantrekt.

 • Wees voorzichtig met het kopen van goedkope links, aangezien dit kan leiden tot een lagere ranking en minder zichtbaarheid in zoekresultaten.

Stap 8. SEO prestaties monitoren

Ranking tools gebruiken

SEO-prestaties monitoren is essentieel voor een succesvolle online aanwezigheid. Maak gebruik van SEO-tools zoals Ahrefs en SEMrush om je ranking en prestaties te monitoren. Deze tools bieden inzicht in zoekwoordposities, organisch verkeer en backlinkprofielen.

Analyseer je concurrenten met behulp van deze tools om hun strategieën te begrijpen en identificeer kansen voor verbetering. Door te leren van anderen en trends in de branche, kun je jouw eigen SEO-strategie verfijnen en optimaliseren.

Stel meetbare doelen op voor je website en volg je vooruitgang met behulp van ranking tools. Door specifieke doelen vast te stellen, zoals het verhogen van organisch verkeer met een bepaald percentage, kun je de effectiviteit van je SEO-inspanningen nauwlettend volgen.

Naast organische zoekresultaten kan het ook nuttig zijn om Google Ads in te zetten voor snelle zichtbaarheid in zoekresultaten. Door gerichte advertenties te tonen aan relevante doelgroepen, kun je direct meer verkeer naar je website leiden.

Bepaal een budget en doelgroep voor je Google Ads campagnes om de juiste mensen op het juiste moment te bereiken. Door te focussen op relevante zoekwoorden en demografische gegevens, maximaliseer je de impact van je advertenties.

Monitor regelmatig de prestaties van je Google Ads campagnes en optimaliseer ze voor maximale ROI. Test verschillende advertentie-indelingen, zoekwoorden en doelgroepen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Wil je een advies hierover? Neem dan contact op met G365 Marketing via ons contactformulier.

Stap 9. Lange termijn strategieën

Blijvende optimalisatie

Blijf je website en content optimaliseren op basis van data en prestaties. Test verschillende strategieën en meet de impact op je SEO-resultaten. Pas je SEO-strategie continu aan om hoger in Google te blijven komen.

Concurrentieanalyse uitvoeren

Analyseer de SEO-strategieën en prestaties van je concurrenten. Identificeer sterke en zwakke punten om kansen voor verbetering te ontdekken. Gebruik concurrentieanalyse als inspiratie voor je eigen SEO-strategie en contentcreatie.

Samenvatting

Nu je de belangrijkste stappen van SEO begrijpt, ben je goed op weg om je website hoger in Google te krijgen. Door zoekwoordenonderzoek, analyse van zoekintentie, contentcreatie en website-optimalisatie te combineren, leg je een stevige basis voor succes. Vergeet niet het belang van backlinks, het identificeren van SEO-problemen en het monitoren van je prestaties.

Blijf gefocust op lange termijn strategieën en wees consistent in je inspanningen. Door deze aanpak te volgen en voortdurend te optimaliseren, zul je merkbare verbeteringen zien in de ranking van je website. Blijf leren en groeien in je SEO-vaardigheden om concurrentie voor te blijven en meer verkeer naar je site te trekken.

 

Veelgestelde vragen over hoger in Google komen

Wat is het belang van SEO begrijpen?

SEO begrijpen is nodig om hoger in Google te komen. Het helpt zoekmachines de relevantie van je website te begrijpen en de gebruikerservaring te verbeteren, wat leidt tot meer organisch verkeer en zichtbaarheid.

Hoe kan ik zoekwoorden onderzoek doen?

Door tools zoals Google Keyword Planner te gebruiken, kun je relevante zoekwoorden identificeren die aansluiten bij je doelgroep. Analyseer zoekvolumes en concurrentie om strategische zoekwoorden te selecteren die je content kunnen optimaliseren.

Waarom is het analyseren van zoekintentie belangrijk?

Het analyseren van zoekintentie helpt je begrijpen waarom mensen bepaalde zoektermen gebruiken. Door de intentie achter de zoekopdrachten te begrijpen, kun je gerichte content creëren die aansluit bij de behoeften en vragen van gebruikers.

Wat houdt website optimalisatie in?

Website optimalisatie omvat het verbeteren van verschillende aspecten van je site, zoals laadsnelheid, mobiele responsiviteit en gebruiksvriendelijkheid. Door je website te optimaliseren volgens SEO-richtlijnen, vergroot je de kans om hoger in Google te ranken.

Backlinks fungeren als aanbevelingen van andere websites naar jouw site, waardoor zoekmachines de autoriteit en relevantie van jouw content beter kunnen inschatten. Kwalitatieve backlinks kunnen bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultaten.

Hoe kan ik mijn SEO-prestaties monitoren?

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om belangrijke prestatie-indicatoren zoals organisch verkeer, klikfrequentie en posities in de zoekresultaten bij te houden. Door regelmatig analyses uit te voeren, kun je jouw SEO-strategie optimaliseren voor betere resultaten.

hoger in google caching tips

Inhoud

Lees ook een van deze marketing artikelen:

G365 Marketing deelt gratis tips over marketing en communicatie. Blijf op de hoogte en bezoek regelmatig onze marketingblog.