G365 Marketingbureau

De 10 beste SEO-tools voor 2024

 

Wat staat er in onze SEO tools top 10 lijst?

Ben je op zoek naar de beste SEO-tools om je marketingstrategie te versterken? Van trefwoordonderzoek tot concurrentieanalyse, deze lijst van de top 10 SEO-software voor marketeers zal je helpen om je online aanwezigheid te optimaliseren en je doelgroep beter te bereiken.

Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of net begint met SEO, deze lijst biedt een overzicht van de meest effectieve software die beschikbaar is. Benieuwd welke tools in onze top 10 staan? Scroll naar beneden voor reviews van onze beste keuzes en geef je digitale marketingstrategie een boost.

1. SEMrush

SEMrush biedt marketeers een krachtige tool voor keyword research en analyse van verschillende aspecten van online marketing. Met SEMrush kunnen gebruikers gemakkelijk hun positie in Google analyseren en waardevolle inzichten verkrijgen over zoekgegevens en concurrenten.

 • Analyseer jouw positie: SEMrush stelt marketeers in staat om nauwkeurig te begrijpen hoe hun website presteert in vergelijking met anderen op specifieke zoekwoorden.

 • Inzichten over zoekgegevens: Door de diepgaande analyse van zoekgegevens kunnen marketeers trends identificeren en hun strategieën aanpassen voor betere resultaten.

 • Concurrentieanalyse: Met SEMrush’s Domain versus Domain analyse kunnen gebruikers eenvoudig de prestaties van hun domein vergelijken met die van concurrenten, waardoor ze waardevolle concurrentievoordelen kunnen ontdekken.

Door SEMrush te gebruiken, krijgen marketeers niet alleen toegang tot een schat aan gegevens, maar ook tot tools voor content creatie, het analyseren van structured data, en nog veel meer. Bovendien biedt SEMrush een gratis tool waarmee gebruikers de basisfuncties kunnen verkennen voordat ze besluiten te upgraden naar premium functies.

Met zijn uitgebreide mogelijkheden stelt SEMrush marketeers in staat om hun online aanwezigheid te optimaliseren door middel van grondige analyse en strategische inzichten.

Wat kost SEMrush?

Je kunt Semrush gratis uitproberen met een proefperiode van 7 dagen. Tijdens de proefperiode heb je toegang tot alle functies van het “Pro” plan. Na de proefperiode kun je beslissen of je een betaald abonnement wilt afsluiten

Het “Pro” plan kost €119,95 per maand en geeft je toegang tot 5 campagnes en 500 dagelijks getraceerde keywords. Het “Guru” plan kost €229,95 per maand en biedt meer functies en mogelijkheden. Het “Business” plan kost €449,95 per maand en is geschikt voor grote bedrijven met complexe SEO-behoeften.

Je kunt Semrush betalen met creditcard, PayPal of bankoverschrijving. Je kunt ook kiezen voor een jaarlijks abonnement, wat je 16% korting geeft.

Kijk voor actuele prijzen altijd op de website van SEMrush.

2. Ahrefs

Ahrefs is een krachtige tool die marketeers helpt bij het verbeteren van hun SEO-strategieën door middel van verschillende functionaliteiten.

 • Site Audit: Gebruik de Site Audit functie van Ahrefs om foutmeldingen op je website op te sporen en te corrigeren.

 • Concurrentieanalyse: Voer een grondige concurrentieanalyse uit met Ahrefs om inzicht te krijgen in de strategieën van je concurrenten en identificeer kansen voor verbetering.

 • Backlink-analyse: Analyseer backlinks naar jouw website en identificeer waardevolle bronnen voor linkbuilding.

Met Ahrefs kun je specifieke webpagina’s analyseren en optimaliseren voor betere prestaties in zoekmachines. Door dode links op te sporen en deze te herstellen, verbeter je de algehele gebruikerservaring en zoekmachine ranking van je site.

De tool biedt diepgaande inzichten in hoe je content presteert op verschillende pagina’s, waardoor je gerichte aanpassingen kunt maken om de zichtbaarheid en relevantie te vergroten. Daarnaast helpt Ahrefs bij het vinden van gelinkte inhoud binnen jouw niche, wat essentieel is voor het bouwen van een sterk backlinkprofiel.

Ahrefs volgt de rankings van je website en concurrenten in de zoekresultaten. Je kunt zien hoe je posities veranderen over tijd.

Door gebruik te maken van Ahrefs als onderdeel van je SEO-strategie, kun je de hoeveelheid organisch verkeer naar je website verhogen en de algehele online aanwezigheid versterken.

Hoe duur is Ahrefs?

AbonnementKostenVoor
Lite€89,- per maandKlein bedrijf of hobby projecten.
Standard€179,- per maandVoor marketingbureaus
Advanced€369,- per maandVoor bedrijven die aan het groeien zijn
Enterprise€ 899,- (vanaf)The sky’s the limit

Je kunt Ahrefs maandelijks of jaarlijks betalen. Als je jaarlijks betaalt, krijg je twee maanden gratis. Je kunt betalen met creditcard, PayPal of bankoverschrijving. Kijk voor de meest actuele prijzen op de website van Ahrefs. 

3. Moz Pro

Met Moz Pro krijg je aanbevelingen voor zoekwoorden en inzicht in de technische status van je website. Het is een full-service tool die marketeers helpt bij het optimaliseren van de prestaties van hun websites, zelfs met de voortdurende algoritme wijzigingen van Google.

De naam, MOZ, staat voor My Online Presence

Voordelen:

 • Biedt waardevolle inzichten en aanbevelingen voor zoekwoorden.

 • Houdt je op de hoogte van de technische gezondheid van je website.

 • Helpt bij het identificeren van kansen voor verbetering en groei.

Nadelen:

 • Kan voor beginners overweldigend zijn vanwege de diepgaande analyses.

 • Vereist tijd en toewijding om alle functies volledig te benutten.

Oordeel: Moz Pro is een krachtige softwaretool die marketeers ondersteunt bij het verbeteren van hun SEO-prestaties. Met zijn uitgebreide functies en continue updates blijft Moz Pro een betrouwbare keuze voor professionals die streven naar succesvolle online marketingcampagnes.

Door Moz Pro te gebruiken, kun je maandelijks de prestaties van je website monitoren en optimaliseren, waardoor je concurrentievoordeel behaalt in de steeds veranderende digitale wereld.

Wat kost Moz Pro?

Moz Pro begint vanaf € 99 per maand met de optie van een gratis proefperiode van 30 dagen. Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar, afhankelijk van je behoeften en budget.

Kijk voor de huidige prijs of nog meer informatie, op de website van Moz Pro.

4. Google Search Console

Google Search Console, een gratis tool van Google, biedt marketeers de mogelijkheid om de prestaties van hun website in zoekmachines te controleren en te verbeteren. Door gebruik te maken van deze krachtige tool, kunnen marketeers inzicht krijgen in hoe Google en gebruikers hun website zien, wat essentieel is voor het optimaliseren van de website voor betere prestaties in Google zoekresultaten.

Belangrijke kenmerken:

 • Data visualisatie: GSC biedt uitgebreide grafieken en rapporten die helpen bij het analyseren van de prestaties van de website in zoekresultaten.

 • Zoekopmaak: Hiermee kunnen marketeers zien hoe hun pagina’s worden weergegeven in zoekresultaten en eventuele optimalisatiemogelijkheden identificeren.

 • Indexdekking: Marketingspecialisten kunnen problemen met geïndexeerde pagina’s detecteren en oplossen om ervoor te zorgen dat alle belangrijke pagina’s worden weergegeven in zoekresultaten.

Met Google Search Console kunnen marketeers niet alleen de aanwezigheid van hun website in Google-rankings controleren, maar ook diepgaande inzichten verkrijgen over hoe ze hun online zichtbaarheid kunnen verbeteren. Door regelmatig gebruik te maken van deze tool, kunnen marketeers proactief optimalisaties doorvoeren om de rangschikking en zichtbaarheid van hun

5. Screaming Frog

Screaming Frog is een krachtige tool die marketeers helpt bij het identificeren van technische SEO-problemen op hun website.

Met Screaming Frog kun je jouw website crawlen en analyseren om waardevolle inzichten te verkrijgen.

Optimaliseer de website door het oplossen van technische SEO-fouten met Screaming Frog.

 • De tool biedt gedetailleerde informatie over zaken zoals gebroken links, dubbele content en ontbrekende meta descriptions.

 • Door deze problemen aan te pakken, verbeter je de algehele SEO-prestaties van je site.

 • Screaming Frog stelt marketeers in staat om snel actie te ondernemen en de website te optimaliseren voor betere zoekmachine rankings.

Door regelmatig gebruik te maken van Screaming Frog, kun je de gezondheid van je website behouden en ervoor zorgen dat deze optimaal presteert op het gebied van SEO.

6. Yoast SEO

Yoast SEO is een belangrijke SEO software die marketeers helpt bij het optimaliseren van hun content voor zoekmachines. Met real-time suggesties verbetert deze tool de SEO-vriendelijkheid van je content, waardoor je beter vindbaar wordt online.

 • Optimaliseer eenvoudig meta-beschrijvingen en focus zoekwoorden met Yoast SEO.

 • Deze tool biedt een grote hoeveelheid features voor technische SEO en content optimalisatie, waardoor je website beter presteert in zoekresultaten.

 • Gebruik de content editor van Yoast SEO om blog posts en pagina’s te optimaliseren voor specifieke zoekwoorden.

Yoast SEO is een krachtige oplossing voor marketeers die streven naar een hogere ranking in zoekmachines. Door tools zoals deze te gebruiken, kun je jouw online aanwezigheid versterken en meer verkeer naar je website genereren. Daarnaast biedt Yoast SEO inzichtelijke analyses en rapportages om de prestaties van je website te volgen en te verbeteren.

Met Yoast SEO kunnen marketeers effectief hun digitale marketingstrategieën uitvoeren door zich te richten op relevante zoekwoorden, het optimaliseren van content en het verbeteren van de algehele gebruikerservaring op hun website. Deze tool is een must-have voor elke marketeer die serieus bezig is met het vergroten van de online zichtbaarheid en het aantrekken van organisch verkeer.

Wat kost Yoast?

Yoast SEO heeft zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie is beschikbaar voor iedereen en biedt basisfunctionaliteit voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines. De betaalde versie, genaamd Yoast SEO Premium, kost €99 per jaar of €22 per maand.

De betaalde versie van Yoast SEO biedt extra functies die niet beschikbaar zijn in de gratis versie. Deze functies omvatten:

 • Meer zoekwoordoptimalisatie: Met Yoast SEO Premium kun je meer zoekwoorden optimaliseren, waardoor je website hoger kan scoren in zoekresultaten.
 • Interne linkbuilding: Yoast SEO Premium helpt je met het creëren van interne links, wat de navigatie op je website verbetert en je SEO kan versterken.
 • Redirects: Met Yoast SEO Premium kun je eenvoudig redirects instellen, wat belangrijk is voor het behouden van SEO-waarde bij het wijzigen van URL’s.

7. Ubersuggest

Ubersuggest is een platform dat marketeers de mogelijkheid biedt om nieuwe zoekwoordideeën te ontdekken en concurrenten te analyseren. Het is een waardevolle tool om jouw SEO-strategie te verbeteren met inzichten en suggesties.

 • Gebruik Ubersuggest voor het analyseren van zoekvolume en keyword difficulty.

 • Het platform biedt extra functionaliteit zoals het in kaart brengen van zoekwoorden en het laten zien van concurrentiedata.

Met Ubersuggest kunnen marketeers alles op één plek vinden om hun SEO-inspanningen te ondersteunen. Het is ook handig voor agencies die meerdere klanten beheren, omdat het de mogelijkheid biedt om extra gebruikersaccounts aan te maken.

Door gebruik te maken van Ubersuggest kunnen marketeers snel inzicht krijgen in welke zoekwoorden werken en hoe ze hun online zichtbaarheid kunnen verbeteren. De integratie van verschillende tools binnen Ubersuggest maakt het een veelzijdige oplossing voor SEO-analyse en optimalisatie.

Met zijn gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functionaliteiten is Ubersuggest een handige tool voor marketeers die streven naar verbeterde prestaties op het gebied van organisch zoeken.

Wat kost Ubersuggest?

Ubersuggest is gratis, maar met beperkingen. De basisversie van Ubersuggest is gratis te gebruiken. Je krijgt dan toegang tot een beperkt aantal zoekwoorden en suggesties. Voor meer functionaliteit, zoals uitgebreidere zoekwoordenanalyse en concurrentieonderzoek, heb je een betaald abonnement nodig.

Ubersuggest biedt verschillende betaalde abonnementen aan met verschillende functies en prijzen:

Gratis plan:

Beperkt aantal zoekwoordanalyses per maand
Basis rapport met zoekvolumes en concurrentie
Geen toegang tot geavanceerde functies

Standaard plan:

 • Prijs: $29 per maand (of $19 per maand bij jaarlijkse betaling)
  Onbeperkt aantal zoekwoordanalyses
 • Volledige zoekwoordenanalyse
 • Toegang tot geavanceerde SEO-tools
  Exporteren van rapporten

Enterprise plan:

 • Prijs: $99 per maand (of $79 per maand bij jaarlijkse betaling)
 • Alles uit Standard plan
  Aangepaste rapportage
  Toegang tot zogeheten “Mythic reports”
 • Prioritaire ondersteuning
  Mogelijkheid tot white-labelen van de tool


De exacte functies en beperkingen per plan kunnen veranderen, dus het is aan te raden om de officiële Ubersuggest website te raadplegen.

8. Serpstat

Serpstat biedt geavanceerde mogelijkheden voor diepgaande concurrentieanalyse en zoekwoordonderzoek om jouw SEO-strategie te versterken. Met deze tool kun je:

 • Uitgebreide concurrentieanalyse: Krijg inzicht in de strategieën van jouw concurrenten en identificeer kansen om jouw website te verbeteren.

 • Zoekwoordmogelijkheden ontdekken: Vind relevante zoekwoorden met hoog zoekvolume en lage concurrentie om jouw contentstrategie te optimaliseren.

 • Verbeteren van SEO-prestaties: Analyseer zoekgegevens, monitor posities van zoekwoorden en volg organisch verkeer om de prestaties van jouw website te verbeteren.

Met Serpstat kan je gedetailleerde rapporten genereren over verschillende aspecten van jouw SEO-strategie, waaronder backlinks, zoekwoordposities en site-audits. Deze tool biedt:

 • Gedetailleerde rapportage: Ontvang uitgebreide rapporten over belangrijke SEO-metrics om effectieve beslissingen te nemen voor optimalisatie.

 • Analyse van de rapporten: Begrijp de gegevens in de rapporten om gerichte acties te ondernemen voor het verbeteren van de algehele SEO-prestaties.

Door gebruik te maken van Serpstat kunnen marketeers hun online zichtbaarheid vergroten, organisch verkeer stimuleren en hun positie in zoekresultaten versterken. Het is een goede tool voor het behalen van succes in de competitieve digitale wereld.

Wat kost Serpstat?

Serpstat heeft een gratis versie en biedt een gratis proefperiode. De betaalde versie van Serpstat begint bij US$ 69,00 per maand.

Serpstat biedt verschillende abonnementsniveaus aan, hier is een overzicht van de verschillende opties:

Gratis Abonnement:

 • Beperkte zoekwoordanalyse (5 zoekwoorden per dag)
 • Beperkte rank tracking (5 zoekwoorden per dag)
  Toegang tot basis SEO-tools
 • Maximaal 100 projecten

Starter Abonnement ($69/maand):

 • 5.000 zoekwoorden per dag
 • 500 rank tracking zoekwoorden per dag
 • Toegang tot alle SEO-tools
 • Maximaal 200 projecten


Pro Abonnement ($149/maand):

 • 15.000 zoekwoorden per dag
 • 1.500 rank tracking zoekwoorden per dag
 • Toegang tot alle SEO-tools
 • Maximaal 500 projecten

Business Abonnement ($299/maand):

 • 30.000 zoekwoorden per dag
 • 3.000 rank tracking zoekwoorden per dag
 • Toegang tot alle SEO-tools
 • Maximaal 1.000 projecten


Enterprise Abonnement (op maat):

 • Aangepaste limieten en functies
 • Toegewezen klantenservice
 • Rapporten op maat

 

De precieze functionaliteiten en limieten kunnen enigszins verschillen, dus het is aan te raden om de meest recente informatie op de Serpstat website te checken. 

9. SE Ranking

SE Ranking is een krachtige tool die marketeers helpt bij het monitoren van zoekwoordposities en het analyseren van concurrenten. Met SE Ranking kunnen gebruikers gedetailleerde SEO-rapporten ontvangen en waardevolle aanbevelingen verkrijgen om hun online zichtbaarheid te verbeteren.

Belangrijkste kenmerken:

 • Rank Trackers: SE Ranking biedt uitgebreide rank tracking-functionaliteiten waarmee marketeers de prestaties van hun zoekwoorden nauwlettend in de gaten kunnen houden.

 • Concurrentieanalyse: Door middel van concurrentieanalyse kunnen gebruikers inzicht krijgen in de strategieën van hun concurrenten en deze informatie gebruiken om hun eigen SEO-strategie te versterken.

 • SEO-rapporten: Gebruikers kunnen profiteren van gedetailleerde SEO-rapporten die inzicht geven in de prestaties van hun website en suggesties bieden voor verbetering.

Met SE Ranking kunnen marketeers niet alleen organisch verkeer volgen, maar ook hun content optimaliseren om hogere posities in zoekmachines te behalen. Door gebruik te maken van de diverse functionaliteiten en rapportages die SE Ranking biedt, kunnen marketeers effectieve beslissingen nemen om hun online aanwezigheid te versterken.

Wat kost SE Ranking software?

SE Ranking een extra voordeel van 20% korting bij het kiezen van een jaarlijks abonnement.

Hier zijn de beschikbare plannen en hun prijzen:

 1. Essential:

 • Prijs: €39.20 per maand (na een korting van €9.8)
 • Dit plan is ideaal voor individuele SEO-professionals.
 • Het omvat 1 manager licentie en biedt de mogelijkheid om tot 10 projecten te beheren.
 • Een gratis proefperiode is beschikbaar zonder de noodzaak van een creditcard.
 1. Pro:

 • Prijs: €79.20 per maand (na een korting van €19.8)
 • Dit plan is geschikt voor bureaus en kleine teams.
 • Het omvat 3 manager licenties en biedt onbeperkte projectbeheermogelijkheden.
 1. Business:

 • Prijs: €180.00 per maand (na een korting van €45.0)
 • Dit plan is ontworpen voor grote bureaus en ondernemingen.
 • Het omvat 5 manager licenties en biedt ook onbeperkte project beheermogelijkheden.

Wil je liever per maand betalen? Dan start het abonnement vanaf €49,- per maand.  

10. SpyFu

De nummer 10 in onze lijst van beste SEO software is SpyFu. 

SpyFu is een tool die marketeers helpt bij het ontrafelen van de zoekwoordstrategieën en advertentiegeschiedenis van hun concurrenten. Door middel van SpyFu kunnen gebruikers diepgaande analyses uitvoeren op zowel PPC als SEO prestaties van rivaliserende bedrijven, waardoor ze waardevolle inzichten kunnen verkrijgen voor hun eigen marketingstrategie.

De tool geeft marketeers de mogelijkheid om te begrijpen welke zoekwoorden hun concurrenten targeten en hoe ze presteren in zowel organische zoekresultaten als betaalde advertenties. Dit stelt marketeers in staat om hun eigen strategieën aan te passen en te verbeteren op basis van deze inzichten.

Met SpyFu kunnen marketingbureaus en professionals op een gestructureerde manier gegevens analyseren en rapportages genereren om de effectiviteit van hun campagnes te meten. Door gebruik te maken van de functies van SpyFu kunnen marketeers beter gepositioneerde beslissingen nemen voor hun digitale marketingactiviteiten.

Door het gebruik van SpyFu kunnen marketeers profiteren van een schat aan informatie die hen helpt om competitief te blijven in de online wereld. Het biedt een unieke kans om dat extra stapje voor te zijn door slimme strategische keuzes te maken op basis van concrete gegevens.

Met SpyFu kunnen marketeers zichzelf positioneren als marktleiders door slimme tactieken toe te passen die voortkomen uit diepgaande analyses en concurrentieonderzoek.

Wat zijn de kosten van SpyFu?

SpyFu staat bekend als een van de meest betaalbare all-in-one SEO-tools op de markt. Voor een vast maandelijks of jaarlijks bedrag krijg je volledige toegang tot hun uitgebreide database, waar je waardevolle inzichten kunt halen over zowel je eigen pagina’s als die van concurrenten. Het platform biedt drie verschillende plannen, allemaal met onbeperkte toegang tot de database. Deze variatie in plannen zorgt ervoor dat er voor elke gebruiker een geschikte optie beschikbaar is.

 1. Basic: Het Basic-plan is perfect voor website-eigenaren die zelf aan SEO willen werken en behoefte hebben aan een ondersteunende tool. Dit plan biedt geen toegang tot de API. De prijzen beginnen bij $33 per maand bij jaarlijkse betaling.

 2. Professional: Het Professional-plan biedt meer mogelijkheden om zoekwoorden te volgen en geeft toegang tot de API. Het is ideaal voor kleine bedrijven. De kosten beginnen bij $58 per maand bij jaarlijkse betaling.

 3. Team: Het Team-plan is bedoeld voor gebruikers die behoefte hebben aan nog meer zoekwoorden om te volgen, rapporten met hun logo willen genereren en toegang willen hebben tot 5 logins voor verschillende gebruikers. Dit plan begint bij $199 per maand.

Noodzaak van SEO-tools begrijpen

Als je een website hebt, wil je dat mensen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten je gemakkelijk kunnen vinden. SEO-tools helpen je om ervoor te zorgen dat jouw website hoog scoort in zoekmachines zoals Google, waardoor meer potentiële klanten jou kunnen vinden.

Vergelijking van SEO-tools

FunctiesVoordelenNadelenVerschillen
Keyword-analyse– Identificeert relevante zoekwoorden
– Helpt bij het optimaliseren van content
– Kan duur zijn voor premium tools
– Vereist regelmatige updates van zoekwoorden
– Sommige tools bieden diepere inzichten dan andere
Backlink-analyse– Helpt bij het identificeren van kwaliteitsbacklinks
– Verbetert de algehele SEO-prestaties
– Niet altijd 100% nauwkeurig
– Kan overweldigend zijn voor beginners
– Verschillende tools scannen verschillende aspecten van backlinks
Concurrentieanalyse– Geeft inzicht in de strategieën van concurrenten
– Helpt bij het identificeren van kansen
– Kan tijdrovend zijn om resultaten te analyseren
– Niet altijd volledig transparant over gebruikte methoden
– Verschillende tools bieden verschillende diepgang in concurrentieanalyse
 1. Kies een SEO-tool op basis van de specifieke behoeften van je website.

 2. Leer de functies van de tool grondig kennen voordat je deze implementeert.

 3. Test verschillende tools om te zien welke het beste werkt voor jouw situatie.

 4. Blijf op de hoogte van updates en nieuwe functies in de gekozen SEO-tool.

Begrijpen waarom SEO-tools belangrijk zijn, kan het verschil maken tussen een succesvolle en onsuccesvolle marketing.

 

Wil je een training volgen over hoe je SEO software het beste kunt gebruiken?

Wil je een privé training op maat volgen over het gebruik van SEO software? Informeer naar de mogelijkheden bij G365 Marketing.

 

10 beste seo tools van 2024

Inhoud

Lees ook een van deze marketing artikelen:

G365 Marketing deelt gratis tips over marketing en communicatie. Blijf op de hoogte en bezoek regelmatig onze marketingblog.